Over Inge

Van jongs af aan, heb ik altijd getekend en geschilderd en was ik altijd bezig op creatief gebied. Op de HAVO had ik als afstudeer vak handvaardigheid. Op de PABO, was tekenen mijn examenvak. Toen ik begon aan mijn studie aan de kunstacademie te Maastricht, wilde ik de illustratieve kant op en koos voor de richting ‘publiciteit’, omdat in deze richting het tekenen een belangrijke plaats had. Maar al in
het eerste opleidingsjaar werd me geadviseerd om verder te gaan in de richting monumentale vormgeving. Dit, omdat ik niet precies genoeg te werk ging. Onder andere bij het letter tekenen kleurde ik te veel buiten de lijntjes. Het advies om de monumentale kant op te gaan pakte goed uit. Ik kwam tot de ontdekking dat het expressieve vrije werk, met verf en kleur helemaal mijn ding was.
Vanaf mijn afstuderen in 1986, schilder ik dan ook, vooral met acrylverf, op doek, vaak met veel kleur.

Uiteraard blijft tekenen voor mij ook belangrijk; snelle schetsen, met krijt of inkt. Vanaf 2000 ben ik me echt gaan richten op het exposeren. In 2006 sloot ik me aan bij de Kunstkring Woerden. Tot 2020 lukte het om met regelmaat mijn werk tentoon te stellen. Ik heb inmiddels jaarlijks een of meerdere exposities gehad door het hele land. Zowel in openbare instellingen zoals ziekenhuizen, theaters en bibliotheken, als in kunstgaleries. Vanaf 1997 woon ik met veel plezier in Woerden. Sinds 2012 heb ik
een ruim en licht atelier aan huis, met schildersezel en tekentafel. Hier kan ik me uitleven.

Mijn inspiratiebron is het paard. Ik verbeeld paarden uit een intuïtieve behoefte. Belangrijk in mijn werk is ‘kracht en snelheid´ van het paard. Een oerkracht, die uit papier of doek moet ‘knallen’.
Paarden waar de power van af straalt, of ze stil staan of in beweging zijn. Romp en hoofd van het paard geven de richting aan, de benen zijn slechts een suggestie.
Mijn werk is expressionistisch. Er wordt op gevoel geschilderd en getekend. De ‘snelheid’ van de tekenhand is goed te volgen, in sterke lijnen, spatten, vegen. Paletmes en kwast worden naast elkaar gebruikt.

Ik werk met Siberisch krijt, pastel, inkt, en acryl. Daarnaast vlecht ik van wilgentakken grote en kleine 3D paarden.