Mijn nieuwste werk heeft een nogal duistere uitstraling. Het is tot stand gekomen, onder invloed van verschillende inspiratiebronnen en factoren.

Allereerst werd ik getriggerd door het thema van het Woerdense KunstLint 2022; 'De cirkel is rond'. Aangezien ik nogal gericht ben op 'paardjes', stelde ik me een caroussel voor, waarin kermispaardjes ronddraaien. Best nog onschuldig. Daar kon ik wel wat mee.

Maar bij toeval kwam ik een gravure tegen van Albrecht Dürer, gemaakt in 1498; De 4 ruiters van de Apocalyps; op het witte paard de ZIEKTE met zijn boog, op het zwarte paard de HONGER met zijn weegschaal, op het rode paard de OORLOG met zijn zwaard en op het vale paard de DOOD met zijn onafscheidelijke zeis.

Wat als ik deze ruiters in een cirkel zou plaatsen, waarbij zij de mensheid omsingelen met dood en verderf?

    Poster De vier ruiters van de Apocalyps       

Voor mijn gevoel raakt dit absoluut aan de ellende die de mensheid moet ondergaan, zeker gezien de recente ontwikkelingen in het afgelopen jaar. De cirkel sluit zich in mijn werk en dat is niet echt iets om vrolijk van te worden. Maar een schilderij hoeft niet altijd 'lief' te zijn!

Ik heb dit werk ingediend voor het Woerdense KunstLint, dat met schilderijen van meerdere kunstenaars, vanaf 3 september t/m 2 oktober 2022 te bezichtigen is in de etalages van de Woerdense binnenstad. Mijn schilderij zal worden getoond in de etalage van Only for Men, Kerkplein 25, Woerden.