Nog altijd ben ik in afwachting van de uitslag van de RijnKUNSTprijs, die vw de corona crisis is uitgesteld (zie eerder bericht hieronder). Maar, intussen heb ik de Ilias van Homerus gelezen. Gegrepen door het verhaal, ben ik verder in de Griekse oudheid gedoken. In februari heb ik nog een collegereeks 'Griekse mythologie en kunst' van 8 sessies gevolgd. De 'aan-tekeningen' die ik hierbij heb gemaakt zijn hieronder te zien.

         

Het kriebelde om hier verder iets mee te doen. Zo ben ik aan de slag gegaan om een deel van een hoplieten uitrusting te vervaardigen. Dat heeft geresulteerd in een Korinthische 3D helm. Waar de kam eigenlijk moest bestaan uit paardenhaar, heb ik uitgeplozen touw gebruikt. Verder is hij versierd met bladgoud.

En vervolgens een schild; de aspis. Deze is 1 meter in doorsnee en weegt 7 kilo (zoals ook de oude Grieken die maakten). Hout en leer zijn hierin verwerkt. Aan de achterzijde een manchet (de porpax) en een handgreep (antibale). Het uiltje van Athena is er als amulet aan bevestigd. Het kon niet missen, dat ik voor het embleem op de voorzijde heb gekozen voor een gevleugeld paard; Pegasus. Met recht een spin off van het paard van Troje.