In 2019 vindt de reizende expositie HORIZON plaats. 

Het gaat hier om een samenwerking tussen de Kunstkring Voorne, de Kunstkring Alexander en de Kunstkring Woerden. Deze zal zich vooral manifesteren in een reizende expositie, die telkens vier weken te bezoeken is.

De start is in april 2019 in Rotterdam, daarna is Woerden aan de beurt in september en Voorne sluit in Brielle de rij in december. Leden van de kunstverenigingen konden zich hiervoor inschrijven.  Oproep aan de kunstenaars is om onder het thema HORIZON te laten zien in hoeverre de persoonlijke woonomgeving invloed heeft (gehad) op de eigen perceptie: 'WAAR LIGT JOUW HORIZON?'.

Als lid van de kunstkring Woerden, heb ik me aangemeld voor deze expositie en ben van plan om twee werken aan te leveren, met de bedoeling één ervan te exposeren. In februari 2019 zal een ballotage commissie van alle deelnemers de ingezonden werken beoordelen. Dan wordt bekend welke werken kunnen worden geëxposeerd.

Na 2 maart a.s. weet ik of ik mijn ingezonden werk kan exposeren. Tijden en locaties worden dan ook bekend gemaakt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werk I. Paard in de Wilgen;

Een 3D paard, gemaakt van wilgentakken, ca. 150 cm. hoog en 140 cm. lang. In de buik van het paard, is aan beide zijden een winters wilgenlandschap zichtbaar. 

Na een verhuizing in 2012, kregen we een voortuin waarin twee wilgen staan. Vanaf die tijd heb ik ook paarden 'gebouwd' van wilgentakken. Deze hebben een eigen kracht waarmee ik worstel om ze om te kunnen vormen tot een paard; door buigen, breken, knopen, vlechten. Kortom tekenen met takken. Er komt geen lijm, spijker of touw aan te pas.

Deze aspecten; mijn lijf thema 'het paard', mijn woonplek de eigen voortuin met wilgen en mijn leefomgeving 'het Groene Hart', heb ik nu gecombineerd in één werk; twee winterse wilgenlandschapjes op doek; tegen elkaar gezet (dus aan beide kanten is een landschap te zien), waar om heen ik een paard van wilgentakken heb gebouwd.

Voor mij is dit werk 'Paard in de wilgen', de ultieme verbeelding van mijn HORIZON; mijn letterlijke omgeving waarvan ik gebruik maak, om mijn 'innerlijke' omgeving, mijn verbondenheid met mijn thema 'het paard', te kunnen materialiseren.

    

Werk II. Wilgen

Een schilderij; acryl op doek, 100 cm. x 80 cm. 

De wilgen in mijn voortuin maak ik dagelijks mee, in alle seizoenen; ze staan langs de sloot voor mijn deur. Nadat ze gesnoeid waren, ben ik van hun takken 3D wilgenpaardjes gaan vlechten; tekenen met takken. Hierdoor kon ik mijn lijfthema 'het paard', nog verder verkennen. En zodoende heb ik een binding met deze bomen, zo kenmerkend voor het groene hart, waar ik woon. Ik heb in dit schilderij mijn onderwerp 'paard' (niet zonder moeite), nu omgebogen naar 'wilg', en daarbij mijn expressieve stijl gehandhaafd. Ik wil hiermee weer de kracht uitdrukken die mij zo fascineert in dier en natuur.

Dit is mijn HORIZON; mijn letterlijke omgeving van de wilgen in mijn tuin, waarvan ik gebruik maak, om mijn 'innerlijke' omgeving, mijn verbondenheid met mijn thema 'het paard', te kunnen materialiseren.