Najaarsexpositie 'De paarden van Inge Sips'

In het najaar en de winter van 2020-'21 heb ik de gelegenheid om een flink deel van mijn grote werk te exposeren. Het gaat dan om schilderijen met afmetingen tussen de 60 x 80 tot 100 x 150 cm. Hierbij zit ook nieuw werk, dat niet eerder is tentoongesteld, zoals hieronder afgebeeld.

Deze expositie vindt plaats vanaf 11 september dit jaar tot en met februari 2021 en is te bezichtigen bij Kooijman Interieurs te Woerden.

Niet eerder mocht mijn werk zo lang tentoongesteld worden. Wat fijn dat het niet in het donker in mijn opslagruimte hoeft te staan.

Het is een mooie kans om te kijken hoe mijn schilderijen combineren in stijlvolle interieurs en het is dus ook een uitdaging om een uitgebalanceerde inrichting, met het juiste werk op de juiste plek te realiseren. Het wordt vast en zeker heel bijzonder.

Kooijman Interieurs; Touwslagersweg 14, Woerden

   

 

Expositie in galerie House of Arts

Deze zomer vindt in galerie House of Arts een expositie plaats van enkele van mijn schilderijen en gouaches. De expositie is te bezichtigen van 15 juli tot 3 september 2020 in de oude molen van Woerden, op Molenstraat 40. Een prachtige locatie in het hartje van de stad.

House of Arts is geopend op vrijdag en zaterdag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Voor bezichtiging kan ook een afspraak gemaakt worden om op een andere dag in House of Arts, via de mail; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of te bellen met Heleen van Ulden, 0653907013

                              

                                                           

 

Geschenk voor Troje wint de RijnKunstPrijs 2020

De kogel is door de kerk. Na eerder uitstel, vond op 8 juli 2020 de prijsuitreiking van de RijnKunstPrijs plaats. Ik was al genomineerd met mijn schilderij 'Het geschenk aan Troje'. Tot het einde was het nog heel spannend. Met groot plezier en trots kan ik melden dat ik met mijn werk de RijnKunstPrijs 2020 heb gewonnen!

                    

Uit het juryrapport; 'Deze historische kijk op het thema 'camouflage' maakt dit werk van bijna monumentale proporties. Niet alleen met betrekking tot het formaat van het doek zelf (100 x 150 cm), maar het onderwerp: het paard neemt in het werk bijna alle beschikbare ruimte in. De kracht dat het beest uitstraalt, het kleurgebruik, de compositie, zijn net zo geslaagd en overweldigend als het plan van Odysseus'.

Spin off van 'Paard van Troje', april 2020

Nog altijd ben ik in afwachting van de uitslag van de RijnKUNSTprijs, die vw de corona crisis is uitgesteld (zie eerder bericht hieronder). Maar, intussen heb ik de Ilias van Homerus gelezen. Gegrepen door het verhaal, ben ik verder in de Griekse oudheid gedoken. In februari heb ik nog een collegereeks 'Griekse mythologie en kunst' van 8 sessies gevolgd. De 'aan-tekeningen' die ik hierbij heb gemaakt zijn hieronder te zien.

         

Het kriebelde om hier verder iets mee te doen. Zo ben ik aan de slag gegaan om een deel van een hoplieten uitrusting te vervaardigen. Dat heeft geresulteerd in een Korinthische 3D helm. Waar de kam eigenlijk moest bestaan uit paardenhaar, heb ik uitgeplozen touw gebruikt. Verder is hij versierd met bladgoud.

En vervolgens een schild; de aspis. Deze is 1 meter in doorsnee en weegt 7 kilo (zoals ook de oude Grieken die maakten). Hout en leer zijn hierin verwerkt. Aan de achterzijde een manchet (de porpax) en een handgreep (antibale). Het uiltje van Athena is er als amulet aan bevestigd. Het kon niet missen, dat ik voor het embleem op de voorzijde heb gekozen voor een gevleugeld paard; Pegasus. Met recht een spin off van het paard van Troje.

        

      

       

      

Paard van maart 2019 - 2020

Helaas is nog niets bekend over de prijswinnaar van de RijnKUNSTprijs 2020. De prijsuitreiking is tot nader orde uitgesteld. Ik wacht dus af.

Maar wat wel doorgaat is de natuur. De lente uit zich in het bloeien van bloemen en uitbotten van de knoppen. Zo ook, in mijn 3D wilgentakken paard, dat ik in maart 2019 gevlochten heb en dat sindsdien in mijn voortuin 'verankert' is. Inmiddels is het paard iets scheefgezakt, maar....

Het staat nog overeind en heeft tot nu toe alle (mega) stormen doorstaan, waar ik best trots op ben. En niet alleen dat. Het paard gaat bij enkele takken uitlopen. Er komen voorzichtig nieuwe blaadjes en zelfs nieuwe takjes aan. Ik ga deze op een gegeven moment ook vervlechten met de oude, inmiddels droge takken. Ook zal ik er nog enkele verse wilgentakken tegenaan zetten, om het oude paardje te verstevigen.

Ben benieuwd of het wilgenpaard volgend jaar rond deze tijd nog in mijn voortuin staat en of ik het dan moet gaan snoeien.