Apocalyps in lijnen

In navolging van mijn schilderij 'Apocalyps, Omsingeling', dat ik hieronder al heb genoemd, heb ik een getekende versie gemaakt. Net zo dreigend als in het schilderij, maar nu heb ik de weerloze mensheid, in het schilderij nog geabstraheerd, in de tekening een gezicht gegeven. Met Jeroen Bosch als voorbeeld, vond ik het aardig om verschillende grijnzende duiveltjes in de chaos van de ondergang te verwerken.

Hieronder het resultaat.

When The Angels Fall

Hieronder een werk dat er 1,5 jaar over heeft gedaan om tevoorschijn te komen. Het kent veel verschillende lagen. Eerst was het doek zwart, daarna grijswit, toen blauw, weer wit, dan bruin met blauwtonen. Maar het wilde niet erg. Een matige poging om paarden te schilderen kwam niet uit de verf. Het doek en ik hadden er alle twee geen zin in. Dan liet ik het weer staan en kwam er toch weer op terug. In een zoveelste sessie ging ik er met krijt in verder. En plotseling ontstond een achterovervallend mensfiguur. Omdat ik met de vele lagen, waarin zand was verwerkt toch eenmaal in reliëf bezig was, kwam ik op het idee om als een vleugel, mijn oeroude tekenwiek aan de figuur toe te voegen. De neerstortende man werd een engel. Toen manifesteerden ook de andere engelen zich en ik voorzag hen van rafelige vleugels en veren. Uiteindelijk bleek het lied van Sting van zijn album, The Soul Cages, het laatste nummer; When The Angels Fall, naadloos aan te sluiten bij het doek met de vallende engelen.

Voor mij viel nu alles op zijn plek en is het doek zoals het moet zijn. Zo anders dan mijn gebruikelijke paarden. Maar als je goed kijkt bovenaan het doek....

 

Dagje Montmartre 9 juli 2022

In het kader van 650 jaar Woerden organiseerde de Kunstkring Woerden, waar ik lid van ben, een Montmartre evenement op het kerkplein. Het leek me weer een leuke ervaring en ik had me hiervoor dan ook aangemeld. Een aantal kunstcollega's portretteerden belangstellenden, enkelen tekenden of schilderden markttaferelen en een enkeling zoals ik schilderde wat anders. In mijn geval dus, ja hoor, paarden. Het was een heel intensieve en vrolijke dag, met veel belangstellende passanten. Hieronder de verzamelde kunstenaars, en het uiteindelijk resultaat van een dagje schilderen.

              

De 4 ruiters van de Apocalyps, 2022

Mijn nieuwste werk heeft een nogal duistere uitstraling. Het is tot stand gekomen, onder invloed van verschillende inspiratiebronnen en factoren.

Allereerst werd ik getriggerd door het thema van het Woerdense KunstLint 2022; 'De cirkel is rond'. Aangezien ik nogal gericht ben op 'paardjes', stelde ik me een caroussel voor, waarin kermispaardjes ronddraaien. Best nog onschuldig. Daar kon ik wel wat mee.

Maar bij toeval kwam ik een gravure tegen van Albrecht Dürer, gemaakt in 1498; De 4 ruiters van de Apocalyps; op het witte paard de ZIEKTE met zijn boog, op het zwarte paard de HONGER met zijn weegschaal, op het rode paard de OORLOG met zijn zwaard en op het vale paard de DOOD met zijn onafscheidelijke zeis.

Wat als ik deze ruiters in een cirkel zou plaatsen, waarbij zij de mensheid omsingelen met dood en verderf?

    Poster De vier ruiters van de Apocalyps       

Voor mijn gevoel raakt dit absoluut aan de ellende die de mensheid moet ondergaan, zeker gezien de recente ontwikkelingen in het afgelopen jaar. De cirkel sluit zich in mijn werk en dat is niet echt iets om vrolijk van te worden. Maar een schilderij hoeft niet altijd 'lief' te zijn!

Ik heb dit werk ingediend voor het Woerdense KunstLint, dat met schilderijen van meerdere kunstenaars, vanaf 3 september t/m 2 oktober 2022 te bezichtigen zou zijn in een van de etalages van de Woerdense binnenstad. Maar...de winkel waar het oorspronkelijk in de etalage zou komen te staan vond het 'te heftig'. Daar moest het dus op de valreep weggehaald worden! Gelukkig kon mijn schilderij nu worden ondergebracht in Galerie Van Slagmaat (Leidsestraatweg 36, 3443 BV Woerden) en kan het nog altijd meedoen met de prijsvraag 'De cirkel is rond'. Een geluk bij een ongeluk, aangezien het werk in de galerie veel beter tot zijn recht kan komen, dan in de etalage van een winkel.

Wat in eerste instantie een pijnlijke kwestie voor mij was, bleek bij nader inzien, een goede draai te krijgen. Ik heb onbedoeld wel bereikt wat een goed kunstwerk moet kunnen; prikkelen, vragen of weerstand oproepen, ongemakkelijk of controversieel zijn; dan wordt het ook echt gezien. Dus al met al is het niet onopgemerkt gebleven en dat is een goede zaak!

Expositie BLAUW 21 juni - 18 oktober 2021

Deze zomer neem ik met 2 werken deel aan de expositie BLAUW, in de regiobibliotheek te Woerden. Kunstenaars konden hun werk inzenden, waarin, niet verrassend, het thema 'blauw' was verwerkt.

Mijn twee werken zijn dan ook geschilderd in blauwtonen. Expressionistische blauwe pony's die samen op een kluitje staan. De twee schilderijtjes zijn elkaars negatief: Blue pony's in the White ⇔ White pony's in the Blue.

        

De expositie is te bezichtigen van 21 juni tot 18 oktober 2021.